22 Mayıs 2018 Salı

Tarımda kırmızı örümcek krizi!

Tarımda kırmızı örümcek krizi!

Tarımda kırmızı örümcek krizi!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, iklim şartlarının değişmesi, hava sıcaklıklarının nemli olması ve üreticilerin bazı ruhsatsız zirai ilaçları bilinçsizce kullanmasından dolayı kırmızı örümcek sayısında artış olduğunu belirtti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, bu yıl iklim şartlarının değişmesi, hava sıcaklıklarının nemli, yer yer yüksek seyretmesi ve üreticilerin bazı ruhsatsız zirai ilaçları, il ve ilçe müdürlüklerine danışmadan bilinçsizce kullanmaları sonucu kırmızı örümcek popülasyonunda 2017 yılına benzer artış görüldüğü belirtildi. Üreticilerin mücadele zamanını geçirmemeleri önemli olduğunu ifade edilerek, zararlının biyolojisi ve mücadele şeklinde de bilgi verildi.

Açıklamada, "Akarlar (Kırmızı örümcekler)çıplak gözle zor görülecek kadar küçük zararlılardır. Vücutlarında değişik şekil ve büyüklükte kıllar, dikenler ve tüyler bulunur. Kırmızı örümcekler ağaçların yapraklarında bitki öz suyunu emerek ve zehirli madde salgılayarak zarar yaparlar. Şiddetli zarar gören yapraklar kurşun veya gümüş rengini alırlar. Kırmızı örümcek zararı görmüş yaprakta, damarlar boyunca renk bozulması başlar ve yapraklar zamanla dökülür. Gelecek yılın meyve gözleri normal teşekkül etmez. Pişkin gözler az olur. Meyve verimi yıldan yıla düşer. Kiraz, elma, armut, şeftali, vişne, erik, kayısı, badem ve diğer meyve ağaçlarında da zarar yaparlar. İki şekilde mücadele yapılabilir. Kültürel önlemlerde, kışın veya erken ilkbaharda ağaçların kök boğazı ve gövdelerindeki kavlamış olan kabuklar kaldırılarak, altındaki kışlayan kırmızı örümceklerin ölmesi sağlanmalıdır. Yere dökülen yapraklar bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Bahçenin bakım işleri düzenli olarak yapılmalı ve ağaçlar sağlıklı bulundurulmalıdır. Kimyasal mücadelede ise kırmızı örümceklere karşı kış mücadelesi önerilmemektedir. Ancak diğer zararlılara karşı yapılan kış mücadelesi, kışı yumurta halinde geçiren Avrupa kırmızı örümceği ve kahverengi örümceğe karşıda etkili olmaktadır" diye söylendi.

Profert olarak Proxin 500/C ile mücadelesi zor olan böceklerin koruma kalkanlarını kaldırıp yumurtalarının kabuklarını deforme edici etki yaparak savunmasını azaltan bir ürün ile sizlerin yardımcı olmayı kendisine bir görev atfetmiştir. Ürün hakkında ayrıntılı detaylar için kurumsal sitemize tıklayabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder