18 Haziran 2018 Pazartesi

TÜRKİYE İÇİN ÇÖLLEŞME UYARISI!

TÜRKİYE İÇİN ÇÖLLEŞME UYARISI!

Profert Gübre Türkiye İçin Çölleşme Tehlikesi

17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü dolayısıyla yapılan açıklamalarda, kuraklık ve çölleşmenin sonuçları itibariyle dünya genelinde 1.5 milyar insanı tehdit ettiğinin altını çizilirken, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar da ülkemiz için uyarıda bulundu. Bayraktar, “Türkiye, Dünya Çölleşme Tehlikesi Haritasında ‘çölleşmeye fazla duyarlı ülkeler’ arasında yer alıyor. Bu nedenle çölleşme ile mücadele ve kuraklığın etkilerini azaltmada acil tedbirlerin alınması zorunlu” dedi.

BM kararıyla 1995’ten bu yana her yıl 17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü’nde, dünya genelindeki toprakların korunmasına vurgu yapılıyor, farkındalığın artırılmasına çalışılıyor. 2018 yılı Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü, belirlenen tema doğrultusunda “Toprakların gerçek değeri”ni ön plana çıkartan etkinlikler düzenlendi.

Profert Gübre Türkiye İçin Çölleşme Tehlikesi

Dünya üzerinde toprak kaybının sonuçları

BM’nin tespitlerine göre, kuraklık ve çölleşme, her yıl dünya genelinde 12 milyon hektar toprak kaybına neden oluyor. Bu kayıp, ekilebilir topraklardaki azalmaya bağlı kıtlık, açlık, göç ve nihayetinde çatışmalarla yol açarak 1.5 milyar insanı etkiliyor.

Arazi bozulumuna bağlı toprak kaybı nedeniyle 2050 yılına kadar küresel ekonominin kaybının 23 trilyon dolar olacağı hesaplanıyor.

Profert Gübre Türkiye İçin Çölleşme Tehlikesi

“Topraklarımız organik madde bakımından yetersiz”

Bu yıl Toprak Bayramı ile aynı tarihe rastlayan 17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da, uyarılarda bulundu.

Tarımın yüzde 98’inin toprakta yapıldığına işaret ederek, topraktaki organik madde düzeyinin tarımsal üretimi etkileyen en önemli faktörlerden biri olduğunun altını çizen Bayraktar, Türkiye topraklarının yüzde 76’sının organik madde bakımından yetersiz olduğunu bildirdi.

Bayraktar, “Toprak hassas bir terazi gibidir. Aldığınızın karşılığını tekrar toprağa vermeniz gerekir. Organik madde çoğalırsa toprakta canlılık ve buna bağlı olarak verimlilik artar. Türkiye’nin toprak yönetimi açısından en önemli sorunlarının başında topraktaki organik madde seviyesinin yetersizliği gelmektedir. Tarımda sorun yaşamamak için topraktaki organik madde seviyesi yükseltilmelidir” dedi.
alıntı

0 yorum:

Yorum Gönder